Muren, als tijdelijke oplossing

puurity muur.png

Als we in een sessie inzoomen op het gevoel rond een situatie die ons veel deed, komen we vaak een muur tegen. Zo had Hannah ineens het idee, dat ze zelf overdreef, in wat ze nu voelde. We bespraken een pijnlijke situatie en ineens schrok ze op en zei ze: "In mijn hoofd maak ik dit veel te groot. Het was niet leuk maar wat ik net allemaal zei, is wel erg overdreven om dit te voelen. Als ik hier nog langer op in blijf gaan met jou, dan ga ik helemaal op een dwaalspoor en maken we het veel erger dan dat het is." Dus mocht ze niet voelen.

Er stond een muur voor haar gevoel met de stelling: 'gevoel overdrijft'.

We hebben allemaal een ander plaatje bij 'een muur'. Bij sommigen is het een hek, bij anderen een muur van steen, bij anderen een glazen plaat... allemaal om te voorkomen dat je bij je gevoel komt. Een blokkade om te gaan voelen, om te beseffen en te beleven wat je voelt. 

We noemen dit ook wel een 'tijdelijke oplossingen'. Want ze blokkeren je om te voelen wat je van binnen voelt. Ze 'beschermen' tegen de pijn. Dus een oplossing voor toen, voor even. Alleen is het zo vervelend dat ze daardoor juist ook de diepere pijn eronder in stand houden. En blijven blokkeren om ook de fijne, positieve emoties te voelen.

Het is prachtig hoe Jezus ook dit transformeert in sessies, hoe muren verdwijnen, hoe Hij gerust stelt in het onbekende daarna, hoe Hij moed geeft en dingen relativeert.

En als Hij het doet is het definitief veranderd.

Als we het met ons denken doen, blijft het veel moeite kosten om te relativeren. Wij zien dat het veranderd is, als de mensen daarna ineens wel iets kunnen voelen, wat daarvoor niet lukte.

Bij de een zijn deze verdedigingen in 1 sessie onwerkzaam geworden, bij de ander duurt dit 6 sessies. Het is afhankelijk van de hoeveelheid muren die je nodig had als kind. En het is afhankelijk van je bereidwilligheid ze neer te halen.

Het is namelijk wel een eng proces omdat ze zo vertrouwd zijn.

Pas na dat muren getransformeerd zijn, verdwenen zijn, komen we toe aan het transformeren van de oorzaak van de hulpvraag / klacht. Zo ook bij Hannah, ze kon nadat de muur verdween, wel voelen. We kwamen bij de kern en ze ging vol vrede, veranderd naar huis.