Dagelijkse verwarmers

Als jij iemand vraagt: "hoe is het met je?" En de ander zegt: "Ik voel me vandaag erg gestressed." Hoe reageer jij dan? Zeg je: 'je zal je morgen beter voelen'
Of: 'ik had het ook vorige week, moet je horen...'
Of: 'je bent altijd gestressed'

Onbewust en waarschijnlijk ook onbedoeld zeg je dan eigenlijk: 'ik ben niet geïnteresseerd in jou of hoe jij je voelt'. Terwijl we in relaties juist zoeken naar begrip en met name erkenning van onze gevoelens. Hoe we reageren op die vraag (of het antwoord op die vraag) kunnen dagelijkse verwarmers zijn in al onze relaties.

Nu ik me bewust ben geworden hoe belangrijk het is, mijn gevoelens niet weg te stoppen, ben ik ook anders geworden in mijn reactie op andermans gevoelens. Als iemand nu iets naars vertelt, vraag ik hoe ze dat beleven. Mensen zijn het vaak niet gewend. Na het vertellen van hun gevoelens schuiven ze weer hun gevoelens weg als onbelangrijk: 'Nou ja, er zijn ergere dingen in deze wereld.' Of: 'Komt allemaal wel weer goed'. En ineens moet het over iets vrolijks gaan.

Als ik gevoelens serieus neem, lijkt het verademend te zijn maar ook wel heel eng, want dan moeten ze het zelf ook serieus gaan nemen. En dat doet soms pijn,... daar rennen we liever voor weg.

Door hoe we omgaan met onze gevoelens, verwarmen we vriendschappen of verkillen ze. 
Door hoe we omgaan met onze gevoelens, verwarmen we onze liefdesrelatie of verkillen de relatie.